gramophone-anno
2017. május 23.  

tanulmányok / magyarul

további írások »
2011-08-23 • Simon Géza Gábor
   Ki kicsoda a magyar jazztörténetben
Az ismeretlenek
I. rész: Füredy F. Gusztáv
A magyar jazztörténet korai korszakában különösen sok olyan muzsikust és más zenei szakembert találunk, akiknek élete teljesen homályban maradt,sokszor még a legalapvetőbb adatok is hiányoznak.
Új sorozatunkban megpróbálunk néhány nevet előbányászni a teljes homályból.

2011-05-10 • Dr. Bajnai Klára
   160 éve született EMIL BERLINER
1887. szeptember 26-án kapott szabadalmat Emil Berliner készüléke, amelyet gramofonnak nevezett el, és ez volt az első olyan hangrögzítő berendezés, amely lapos lemezt használt.

2011-05-01 • Szabó Ferenc János
   Varázslatos hangok – „Magische Töne”
A Sába királynője 44-szer került színre Bécsben Mahler igazgatása alatt, több alkalommal is Mahler vezényletével. Ezen előadások atmoszféráját érezhetjük a felvételeken, s ha csak erre gondolunk, akkor már fölösleges a kérdés, hogy mitől is mágikusak ezek a hangok.

2011-02-18 • Szabó Ferenc János
   „Régi dal, régi dicsőségről…”
Az Erkel-év viharai („ős-Bánk” és más hasonlók) az újévi pezsgőspohár csengésére elcsitulnak, 2011. január 1-jén talán már a Himnusz éneklésekor sem jutott eszünkbe, hogy „hiszen ezt is Erkel írta”. Mi marad meg az Erkel-évből? Az emléktáblák, az ismeretek, és – a kiadványok, azaz kották és lemezek. Már ha kézbe vesszük őket.

2010-07-04 • Simon Géza Gábor
   Két nagykanizsai gramofonlemez kereskedő cég
A Magyar Jazzkutatási Társaság, a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány, valamint a Pécsi Hangtár (Marton-Bajnai) Alapítvány által végzett magyar zene- és hanglemeztörténeti kutatások a legtöbb esetben az érintett városok, falvak helytörténészei számára is rengeteg novúmmal szolgálnak.

2010-06-03 • Illyés Boglárka
   Szemethy Károly lemezhagyatéka

Dr. Kósa László írta 1998-ban: "A […] gyakorta Horthy-korszaknak nevezett negyedszázad történetéből eddig elsősorban a politikai életet tárta föl a kutatás […] művelődéstörténetében sok a 'fehér folt', továbbá a hétköznapi élet vizsgálata még alig kezdődött el"

Különösen hiányzik egy speciális forráscsoport, a hanglemezek bevonása az ilyen jellegű kutatásokba, noha a korszakban széles körben elterjedő gramofon alapvetően változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, a közízlést és jelentős hatással volt a társas életre.

© Pécsi Hangtár (Marton-Bajnai) Alapítvány