gramophone-anno
2017. május 23.  

Jelen rovatban közölt írások
a forrásként megjelölt dokumentumok betűhív átiratai,
azokban sem helyesírási, sem egyéb hibákat nem javítottunk.

1941-04-11 • ismeretlen
A gramofontű

A gramofontű

Bár ezzel általában nem sokat szoktak törődni, mégis a hanglemez visszaadásának egyik legfontosabb eleme, ha egyben a legkisebb is. A gramofontű ugyanis, amely a hangbarázdákon végigszalad, egy 30 cm átmérőjű lemeznél mintegy 250 m utat tesz meg. Könnyű tehát elképzelni, hogy ekkora úton még a legkeményebb acél is megkopik, ezért tartsuk be a tűdobozokon olvasható figyelmeztetést, „minden tűt csak egyszer használja”.

Azonban nemcsak az acéltű kopik el, hanem a sokkal puhább anyagból készült lemez hangbarázdái is kopnak, mégpedig ez a kopás annál nagyobb mértékű lesz, minél kopottabb volt már a tű. A jó tű ugyanis nem ér le egészen a hangbarázda aljáig, hanem a hegyével annak két oldalára támaszkodik. Ha egy már használt tűt erős nagyítással megvizsgálunk, könnyen megállapíthatjuk, hogy eredetileg hol feküdt fel a tű: ezeken a felületeken ugyanis egészen jól észrevehető a felfekvési felület és végeredményben a lemez erősebb elhasználódását idézi elő.

A gramofontűk különböző vastagságban kerülnek forgalomba; a vékonyabb tű gyengébb hangot ad, mint a vastagabb. A nagyon vékony tű a lemezt is jobban koptatja, ezért hangszedőkhöz legalább is közepes vastagságú, úgynevezett félhangos (half tone) tűket használjunk.

Jegyezzük meg azt is, hogy az elhasznált gramofontűket javítani és így újra használhatóvá tenni nem lehet.

A gramofontűket általában húzott szerszámacélhuzalból gyártják. A tűket automatikus készülék csiszolja hegyesre és vágja megfelelő méretre. Ezután az edzés következik olajfürdőben az előzetesen pontosan megállapított hőfokon, hogy elérjék a kellő keménységet, ami a tű jóságának alapvető feltétele. Utána a tűket csiszolóporral és kevés zsiradékkal egy dobba teszik, amit több napig forgatnak, hogy a tű kifényesedjék. A zsiradékot aztán benzinnel eltávolítják a tűkről, futószalagon átvizsgálják és automatikusan csomagolják.

(Rádióélet XIII. évfolyam 15. szám 1941.április 11.)

 

© Pécsi Hangtár (Marton-Bajnai) Alapítvány